Μενετιάτικα έθιμα Δωδεκαημέρου

τελευταία ανανέωση: 24/12/2012 11:50:08

Στο ραντεβού με τον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, ούτε που σκεφτόμουν την δουλειά, τον ρόλο ή την θεσμική θέση του. Πρώτα έβγαινε η κοινή καταγωγή μας, η κοινή πατρίδα μας, οι Μενετές Καρπάθου.

Μετά έφτανε σχεδόν ασθμαίνοντας, στο μυαλό η σπουδαία ειδικότητα του. Λαογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, με πλήθος δημοσιεύσεων, άρθρων και ομιλιών. Όμως ούτε που πήγαινα σε όλα αυτά, κανείς Μενετιάτης όταν σκέφτεται τον Μηνά δεν φέρνει στο μυαλό το χέρι, το μυαλό που γράφει που ανασυνθέτει την καθημερινή διαδρομή μας, βάζοντας της σε διαχρονική διάσταση.

Σκέφτηκα έθιμα, δωδεκαήμερο, γιορτές που κρατιούνται μέσα από γλυκειές συνήθειες και πήγε το μυαλό αυτόματα σε εκείνον.

Στο χωριό, τις Μενετές, είναι ο καθημερινός, προσεκτικός στα λόγια και τις πράξεις, φίλος, ο ψάλτης της Κυριακής, τα μεγάφωνα της Παναγιάς φέρνουν την φωνή του στην πάνω και την κάτω μερά του χωριού.

Σεμνός και ταπεινός, τόσο που φροντίζει να μην πληγώσει, να μην στεναχωρήσει κανέναν, να μην κάνει κανέναν να αισθανθεί άβολα. Αυτός είναι ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ένας γνήσιος Μενετιάτης, που άνοιξε το σπίτι του για όλους μας (24grammata.com, menetes.org), φιλότιμα και θαρρετά, μίλησε για το νησί μας, για τον τρόπο που το χωριό γιόρταζε και γιορτάζει ετούτες τις γιορτές.

Όχι αποστειρωμένα, όχι μέσα από βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά μας μίλησε για τις δικές του βιωματικές εμπειρίες, για τα παιδικά του χρόνια, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, που έμειναν βαθιά χαραγμένα, στο μυαλό και την καρδιά του.

Εκείνες τις γιορτές στην δεκαετία του 1960, που οι πόρτες δεν μέναν σφαλιστές, τα όργανα, η λύρα και το λαούτο ξέμεναν, κάθες βράδυ, από χορδές, αφού δεν σταματούσαν το γλυκό τραγούδι τους και οι μαντιναδόροι παράβγαιναν στις στράτες, ο ένας το άλλον.

Ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, μπροστά στην κάμερα ξεδίπλωσε την προσωπική του διαδρομή στα έθιμα του δωδεκαήμερου που έχει δεκατρείς ημέρες. Όλα ξεκίνησαν με ετούτη την παραδοχή, το δωδεκαήμερο που είναι πραγματικά δεκατρία μερόνυχτα.

Ένας σπουδαίος λαογράφος, ένας Μενετιάτης, αποκαλύπτει μερικά από τα καθημερινά, μικρά και μεγάλα γιορτινά μυστικά, που έζησε στα παιδικά του χρόνια και συνεχίζει να μελετά.

Καλή σας Θέαση...Βίντεο

Βίντεο, Ντοκυμαντέρ, Ταινίες, Αφιερώματα

περισσότερα βίντεο