Μενετές

Το χωριό μας!


Μενεταίς, ή Μενεταί, ή Μενετές ή Μενουταίς.

Έτσι ονομάζεται το χωριό, το σημερινό δημοτικό διαμέρισμα των Μενετών. Βρίσκεται κτισμένη στην βορινή πλαγιά του όρους Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 350μ. και έχει 450 σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, τα περισσότερα σε νησιώτικο ρυθμό, με μόνιμους κατοίκους γύρω στους 700, που ασχολούνται με τις γεωργικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό ο τουρισμός γεγονός που συνέβαλλε στην δημιουργία πολλών μικρών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων.

Από μακριά φαίνεται κολλημένο πάνω στην ξερή πλαγιά, κάτω από θεόρατους βράχους και δίνει την εντύπωση αετοφωλιάς. Είναι το μόνο χωριό της Καρπάθου, που φαίνεται μακριά από το πέλαγος της Ρόδου και όταν έρχεται κανείς και όταν φεύγει. Το διασχίζει ο αμαξωτός δρόμος, που αφήνει αριστερά τον κύριο όγκο του χωριού και δεξιά σπίτια πάνω στο αντιστήριγμα του βουνού του Προφήτη Ηλία, που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, η περίφημη εκκλησία των Μενετών "Η Κοίμησις της Θεοτόκου".

Πότε και πώς κτίστηκε εκεί το χωριό δεν ξέρουμε ακριβώς(από πληροφορίες είναι 1000 ετών). Ξένοι γεωγράφοι το αναφέρουν ως κάστρο (ΜΕΝΕΤΕ) σε χάρτες παλιούς μαζί με άλλα κάστρα κατά την εποχή των Φράγκων (Αrgaglia, Menete, Poligrati, Cardamilla, Paleocastro Laure).

πηγή: menetes.gr