Πινελιές για τον ξεσηκωμό της Καρπάθου

αριθμός φωτογραφιών: 3 || τελευταία ανανέωση: 24/04/2015 20:45:25

Η πρόσφατη ιστορία της Καρπάθου ξεγλυστρά από τα βιβλία, ξεπερνά το γραπτό λόγο, ντύνεται χρώματα και αναπνέει περήφανα μέσα σε ζωγραφικούς πίνακες.

Πρόκειται για ένα παλιότερο όνειρο του ταλαντούχου Μενετιάτη ζωγράφου Δημήτρη Χατζηγεωργίου, του γνωστού σε όλους Δήμου, το οποίο ολοκληρώθηκε και ζωντανεύει!

Ο ζωγράφος ταξίδεψε νοερά στο παρελθόν, "πέταξε" στην Κάρπαθο μέσα στον δύσκολο και κατακτημένο από Γερμανούς Σεπτέμβρη του 1943, και παρέμεινε εκεί μέχρι τις λαμπρές, τις ανεξίτηλες ημέρες της καρπαθιακής επανάστασης, την 5η Οκτώβρη 1944.

Ο Δήμος Χατζηγεωργίου, με τη βοήθεια της φαντασίας, έγινε σκιά και "ακολούθησε" τους κατακτητές στους βασανισμούς και στις εκτελέσεις τους, "είδε" τις λάμψεις και την αντάρα από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, κυρίως ένιωσε τη μεγάλη Ελληνική καρδιά των καρπαθίων που ασφυκτιούσε, και αποτύπωσε το πρόσωπο του ξεσηκωμού και της απελευθέρωσης.

Κυριαρχεί το χωριό Μενετές και οι δράσεις των εκεί επαναστατημένων βρίσκονται στο επίκεντρο της θεματικής ενότητας του καλλιτέχνη.

Έδωσε χρώμα και σχήμα στη γραπτή ιστορία, ανάσα στους αθάνατους πρωταγωνιστές, και έτσι μοιάζει να σκάλισε ένα πίσω παράθυρο στον πάντοτε μονόδρομο χρόνο.

Ας κάνουμε μια μικρή εντελώς διαφορετική στάση, ας δούμε τρια μοναδικά ζωγραφικά έργα, που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπενθυμίζουν την ιστορία.

Ας θυμηθούμε τον γάλλο ρομαντικό ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά, και το αριστούργημά του, που θεωρείται ο πίνακας "Η σφαγή της Χίου", το έργο είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στη συνέχεια τον Ary Scheffer (1795-1858), έναν Γάλλο ζωγράφο ολλανδικής και γερμανικής καταγωγής, που αποτύπωσε με δραματικότητα μια σκηνή εξόντωσης άμαχου πληθυσμού, τις κυνηγημένες από τα στρατεύματα του Αλή Πασά Σουλιώτισσες. Αλλά και ο ιταλός ζωγράφος Τζουζέππε Γκαττέρι (1829-1884) που φαντάστηκε και ζωγράφισε το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (1866) και έτσι κατάφερε να συγκινήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Tα παραπάνω μοναδικά έργα αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα για την ιστορία και το πρόσωπο που αποκτά μέσα από μια ελαιογραφία. Έτσι μπορεί να γεννήσει συναισθήματα ακόμη και σε εκείνον που δεν έχει απολύτως καμμιά ιστορική γνώση.

Για τον καρπάθιο ζωγράφο Δήμο Χατζηγεωργίου αυτή η πρόκληση ήταν μεγάλη. Ένας χειμώνας δημιουργικής φαντασίας, σκέψεις και ατέλειωτα ξενύχτια αμφισβήτησης, δεκάδες χρωματικοί συνδυασμοί, τσαλακωμένα άκυρα σχέδια και 1.000.000 πινελιές από το χέρι του, είχαν αποτέλεσμα να γεννηθούν είκοσι μοναδικοί πίνακες, αποτυπώσεις των κορυφαίων στιγμών της Καρπάθου 1943-44.

Ο δημιουργός που λατρεύει τις θαλασσογραφίες, είναι δεμένος, χτισμένος με το νησί του! Με οδηγό τη φαντασία καταφέρνει να "παγώσει" το χρόνο, και να μεταφέρει το παρελθόν στο πιο μακρινό μέλλον.

Με την τελευταία πινελιά ο ζωγράφος τοποθέτησε τα έργα σε κάδρα και στη συνέχεια αφιέρωσε τα 20 μοναδικά δημιουργήματα του σε όλους τους Μενετιάτες, τα προσέφερε στον σύλλογο απανταχού Μενετιατών Καρπάθου.

Το ΔΣ του συλλόγου τον ευχαριστεί από καρδιάς και σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μενετών Καρπάθου "Η Πρόοδος", αλλά και με φορείς του νησιού, όλοι μαζί πρόκειται να προχωρήσουμε στη καλοκαιρινή έκθεση των έργων του. Ενώ τον προσεχή χειμώνα, και στα πλαίσια της 71ης επετείου από τον ξεσηκωμό της 5ης Οκτώβρη ΄44, οι πίνακες του Δήμου Χατζηγεωργίου θα εκτεθούν στην πρωτεύουσα.

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες, Αρχειακό υλικό, Άλμπουμ

περισσότερες φωτογραφίες