Επετειακός εορτασμός 5ης Οκτωβρίου 1944

τελευταία ανανέωση: 09/10/2018 14:52:45, κατηγορία: Ανακοινώσεις

Μεγάλη Επιτυχία σημείωσε ο Πανηγυρικός Εορτασμός της 74ης Επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 74ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΤΗΣ «5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944» 

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής εόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κατάμεστη αίθουσα, την 74η Επέτειο του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της «5ης Οκτωβρίου 1944», εναντίον της μακρόχρονης Ιταλικής κατοχής, στην ιστορική Αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, στον Πειραιά, όπως πράττει αδιαλείπτως από το 1965 έως σήμερα.

 Όπως είναι γνωστό, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα έγινε στο χωριό Μενετές Καρπάθου και είχε στη συνέχεια την ομόθυμη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των χωριών, όλων των Καρπαθίων, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του νησιού οκτώ μήνες νωρίτερα από τα άλλα Δωδεκάνησα.

Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Συντονιστής, Δωδεκανήσιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Πάχος, αφού απηύθυνε στους παρευρισκομένους επίκαιρη προσφώνηση, μετέφερε σχετικό Xαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Β. Παυλοπούλου στον Σύλλογο των Απανταχού Μενετιατών, εκφράζοντας την επιθυμία του να επισκεφθεί και πάλι τις Μενετές και την Κάρπαθο. Μετά έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του Συλλόγου, συμβολαιογράφο κυρία Ειρήνη Μαρή – Κοσμά, η οποία καλωσόρισε και υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, η οποία καιετόνισε τη σημασία του Επαναστατικού αυτού Κινήματος και το εθνικό αποτέλεσμά του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην οργάνωση της 74ης Επετείου.

Ακολούθως, ο Συντονιστής εκάλεσετους ομιλητές της ημέρας στις θέσεις τους. Το πάνελ των ομιλητών διηύθυνε ο συμπατριώτης μας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος».

Διαπρεπείς εισηγητές της επετειακής ημέρας ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και των Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αριστείδης Δουλαβέρας, αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο δημοσιογράφος, ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός μίλησε για «Το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944 υπό το φως της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης» και ο καθηγητής Χ. Μπαμπούνης ανέπτυξε το θέμα «Δυναμισμός, δυναμική και δυναμικότητα του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου». Οι δύο αυτοί καθηγητές αναφέρθηκαν σε γενικότερα ιστορικά θέματα του Κινήματος.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αρ. Δουλαβέρας και ο δημοσιογράφος Π. Μπουκάλας ασχολήθηκαν με τον αντίκτυπο που είχε το Απελευθερωτικό Κίνημα στον λαό της Καρπάθου και σχολίασαν δημοτικά τραγούδια, δίστιχα, μαντινάδες και ρίμες, που συνέταξαν Καρπάθιοι τραγουδιστές και στιχουργοί, για να εξάρουν την Απελευθέρωση του νησιού.

Το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων παρουσίασε χαρακτηριστικούς Καρπαθιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπαθίων Αττικής προσέφερε στο τέλος της Εκδήλωσης σε όλους και όλες εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα και τα Καρπαθιακά γευστικά ψιλοκούλουρα.

Την 74η Επέτειο του Επαναστατικού Κινήματος Καρπάθου της «5ης Οκτωβρίου 1944» ετίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Κουρουμπλής (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και πρώην υπουργός) και Δημήτρης Γάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης,η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά Γλύκα Χαρδαλάκου,οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πειραιώς Σακελλάριος Καρπάθιος και Μιχαήλ Παζαρτζής, οι αντιπρόεδροι του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Φίλιππος Καλούδης και Λίνα Χαραλαμποπούλου, η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κυρίαΑντωνίαΜεγαλοοικονόμου, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων ΑττικήςΑικατερίνη Βουρεξάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Ιωάννης Καραϊτιανός, οι Πρόεδροι Καρπαθιακών Συλλόγων, της Αρκάσας Μαριάννα Μπρα, Όθους Φραγκίσκη Σταυράκη, Ολύμπου Γεώργιος Διακογεωργίου, Πυλών Μαρία Γουλιάρα, η εκδότρια της «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ» Καλλιρρόη Γεωργίου Μανωλάκη, η επίτιμη πρόεδρος ΣΕΠΕΑ επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής Πόπη Γεωργίου,  και πλήθος συμπατριωτών, Καρπαθίων, Δωδεκανησίων και φίλων της Καρπάθου.

Γραπτά μηνύματα για την επέτειο απέστειλαν:

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Δημήτριος Κρεμαστινός

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Ανδρέα Λάμπρος

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά

Όλοι οι παρευρεθέντες έφυγαν, με τις καλύτερες εντυπώσεις και αισθάνθηκαν ότι πήραν, την ανάταση που χρειαζόμαστε, για να αντιστεκόμαστε όπου χρειάζεται, σε όσους μπορεί να αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας και ειδικότερα των Δωδεκανήσων.


Άρθρα

Νέα, Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Αθλητικά, Κοινωνικά

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Χειμερινής Περιόδου 2018-2019 του ΣΑΜΚ
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Χειμερινής Περιόδου 2018-2019 του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Χειμερινής Περιόδου 2018-2019 του ΣΑΜΚ
τελευταία ανανέωση: 18/10/2018 15:16:06, κατηγορία: Εκδηλώσεις

Εκδήλωση προς τιμήν του Ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Γεωργίου Μιχαηλίδη - Νουάρου
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου "Κλεόβουλος ο Λίνδιος" σας προσκαλεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. για την εκδήλωση που οργανώνει προς τιμήν του Γεωργίου Μιχαηλίδη-Νουάρου Εκδήλωση προς τιμήν του Ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Γεωργίου Μιχαηλίδη - Νουάρου
τελευταία ανανέωση: 16/10/2018 12:38:32, κατηγορία: Εκδηλώσεις

Επετειακός εορτασμός 5ης Οκτωβρίου 1944
Μεγάλη Επιτυχία σημείωσε ο Πανηγυρικός Εορτασμός της 74ης Επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944. Επετειακός εορτασμός 5ης Οκτωβρίου 1944
τελευταία ανανέωση: 09/10/2018 14:52:45, κατηγορία: Ανακοινώσεις

περισσότερα άρθρα