Ένα επιβεβλημένο ΟΧΙ από το Σύλλογο Μενετιατών Καρπάθου

τελευταία ανανέωση: 05/11/2015 12:19:11, κατηγορία: Ανακοινώσεις

Με μεγάλη απογοήτευση, η οποία μεταβλήθηκε σε αγανάκτηση και γέννησε πολλά ερωτήματα, πληροφορηθήκαμε μέσω Δ/Τύπου και αφίσας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ) την διοργάνωση δήθεν "Παγκαρπαθιακού Εορτασμού" για τα "71 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καρπάθου 1944-2015", με αναφερόμενους ως διοργανωτές, στην κάτω αριστερά πλευρά της ίδιας αφίσας τους:
ανακοίνωση από το Δ.Σ.

Με μεγάλη απογοήτευση, η οποία μεταβλήθηκε σε αγανάκτηση και γέννησε πολλά ερωτήματα, πληροφορηθήκαμε μέσω Δ/Τύπου και αφίσας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ) την διοργάνωση δήθεν "Παγκαρπαθιακού Εορτασμού" για τα "71 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καρπάθου 1944-2015", με αναφερόμενους ως διοργανωτές, στην κάτω αριστερά πλευρά της ίδιας αφίσας τους:

α) «Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων»
β) Καρπαθιακά Σωματεία Αττικής

Η αφίσα αυτή είναι εντελώς παραπλανητική.  

Είναι φανερό ότι ο εμπνευστής και κύριος σχεδιαστής του «εγχειρήματος» προσπαθεί να εμφανίσει (για δικούς του σκοπούς) την εκδήλωση αυτή ως συναπόφαση  όλων των Καρπαθιακών συλλόγων της Αττικής, ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές.

Υπάρχει σαφέστατη και κατηγορηματική άρνηση του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου (ΣΑΜΚ), η οποία εκφράζει το σύνολο της Μενετιάτικης παροικίας της Αττικής αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλων «όπου γης» Μενετιατών στη πραγματοποίηση της. Αυτό το γεγονός προσπαθεί να αποκρύψει ο συντάκτης της.  

Η άρνηση αυτή εκφράσθηκε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από τον Πρόεδρο του ΣΑΜΚ κ. Μανώλη Δημελλά, έπειτα από σχετική απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου Μενετών, στη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ) στις 21 Οκτωβρίου 2015, μετά από πρόσκληση του προέδρου του κ. Ι. Καραϊτιανού προς όλους τους τοπικούς συλλόγους, για διερεύνηση της δυνατότητας κοινού εορτασμού της επετείου.

Στην συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σ.Α.Κ ανακοίνωσε, υπό τύπο διαγγέλματος, την απόφαση του για την εορτασμό της "Επανάστασης της Καρπάθου" στις 8 Νοέμβρη 2015, μόλις 18 ημέρες πριν την εκδήλωση αλλά και 3 βδομάδες (18 Οκτ) μετά από την γιορτή μνήμης-τιμής που οργάνωσε ο Σύλλογος μας!

Η άρνηση της συμμετοχής μας στην εκδήλωση δεν είναι προσχηματική, αυθαίρετη ή εγωιστική, αλλά οφείλεται στην έλλειψη των προϋποθέσεων ώστε να είναι σύμφωνη με το νόημα της επετείου.

Έχουμε αποδείξει άλλωστε τη σκέψη μας για ουσιαστική συνεργασία με πράξεις, αφού πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει κοινή γιορτή και τελευταία με την ενεργή συμμετοχή μας στον περσινό 70ο εορτασμό.

Για τους Μενετιάτες η εν λόγω επέτειος είναι η ιερή και ο σύμφωνος με το αληθές νόημα εορτασμός της αποτελεί την ύψιστη και καταστατική υποχρέωση του Συλλόγου μας, όπως αποδεικνύεται από τον αδιάλειπτο ετήσιο εορτασμό της από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. 

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό της Επανάστασης έγινε το καλοκαίρι του 1945, έναν μόλις χρόνο μετά τον ξεσηκωμό, στον Ιερό Βράχο των Μενετών, ακριβώς στο ίδιο σημείο που κηρύχθηκε η Επανάσταση. 

Ότι η αναγνώριση της ως τοπικής εθνικής εορτής έγινε με πρωτοβουλία και ενέργειες του Σ.Α.Μ.Κ επί προεδρίας  του κ. Γεωργίου Λυτού, το 1965, με κατάθεση σχετικού ψηφίσματος στη Βουλή των Ελλήνων. Εξάλλου ακόμη και η ίδρυση του Συλλόγου μας (1953) είχε ως πρωταρχικό στόχο την διατήρηση και την αφύπνιση της μνήμης μέσω της τότε άγνωστης στους πολλούς μεγάλης επετείου, κάτι που άφησε ευχή και κληρονομιά ο πρώτος πρόεδρος του Σ.Α.Μ.Κ Γεώργιος Μ. Γεωργίου.

Λόγω της αναγνώρισης αυτής έγιναν και οι δυο επισκέψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου στην Κάρπαθο, κατά τις εκδηλώσεις των σχετικών επετείων μνήμης με επίκεντρο τις Μενετές τα έτη 1999 και 2004, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την φροντίδα του Μενετιάτη καθηγητή Λαογραφίας και σύμβουλου του Σ.Α.Μ.Κ σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας και κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Ο εορτασμός της  5ης Οκτωβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά και με μεγάλη προσοχή για το περιεχόμενο της, ώστε να μην αλλοιωθεί η ιστορία και το ακριβές νόημα της.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ο ΣΑΜΚ δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε ως απλός παρατηρητής σε εκδηλώσεις για την "5ηΟκτωβρίου".

Παρά τη σαφή και κατηγορηματική άρνηση του ΣΑΜΚ να συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή, οι εμπνευστές της δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες της ενέργειάς τους αυτής και χωρίς να απαντήσουν σε αυτονόητα ερωτήματα όπως:

Μπορεί άραγε να διοργανωθεί «Παγκαρπαθιακός Εορτασμός της 5ης Οκτωβρίου» χωρίς την συμμετοχή του χωριού από το οποίο ξεκίνησε η Επανάσταση; 

Όταν μάλιστα υπάρχει η σαφής και κατηγορηματική άρνηση του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών (που αποτελεί έκφραση του συνόλου των Μενετιατών Αττικής) να συμμετάσχει σ' αυτήν με τις παρούσες συνθήκες;

Ποιος έχει το ηθικός βάρος να αναλάβει τέτοιο κόστος;

Δεν αναρωτήθηκαν τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας; 

Μόνο για την προσωπική προβολή τους ενδιαφέρονται;

Τους υπενθυμίζουμε ότι σκοπός του Σ.Α.Κ είναι να συνενώνει του Καρπάθιους και όχι να τους χωρίζει. Καλό θα ήταν να ασχοληθεί επιτέλους ο Σ.Α.Κ με τα χρόνια προβλήματα του νησιού μας (στα οποία η απουσία του είναι εμφανέστατη) και να προσκαλέσει τους Καρπάθιους σε συστράτευση με στόχο τόσο την δημοσιοποίηση τους, όσο και να αναλάβει δυναμικές δράσεις για την επίλυση τους. 

Για να μην υπάρχει δε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των προθέσεων μας, καλούμε όλα τα Καρπαθιακά σωματεία στο μενετιάτικο σπίτι, σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας  ομάδας εργασίας από  όλα τα χωριά, με τελικό στόχο την παραγωγή ενός μεγάλου και ενωτικού εορτασμού της μεγαλύτερης γιορτής της Καρπάθου, της " Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944". 

Σε ότι αφορά τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων:
Καταγγέλλουμε τις άνω ενέργειες και καλούμε τους «διοργανωτές» της να αναλογισθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, τις «ευθύνες» τους και να ματαιώσουν την εκδήλωση.

Σε αντίθετη περίπτωση τους καλούμε να γνωστοποιήσουν αμέσως στην ιστοσελίδα του ΣΑΚ, αλλά και με όλα τα μέσα με τα οποία προβλήθηκε η άνω αφίσα ότι ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου όχι μόνον δεν συμμετέχει στην εκδήλωση, όπως συνάγεται από την αφίσα του ΣΑΚ, αλλά, αντιθέτως, καταγγέλλει τη διοργάνωση.

 Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του ΣΑΚ, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να αναρτήσει την απόφαση αυτή στην ιστοσελίδα της δίπλα στην άνω αφίσα αναγγελίας της εκδήλωσης.

Θεωρούμε τεράστια συκοφαντία και προσβολή της προσωπικότητας μας να αιωρείται ακόμη και η φήμη ότι ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου συμμετέχει στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να αναλογιστούν ποιον σκοπό εξυπηρετεί μια δεύτερη διχαστική εκδήλωση εορτασμού της Καρπαθιακής Επανάστασης λίγες μόνο ημέρες μετά την πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών.

Ο Σύλλογος μας γιορτάζει και τιμά περισσότερα από 60 χρόνια την  λαμπρότερη επέτειο της Καρπάθου. Πολύ απλά μήπως μια τέτοια "γιορτή" εξυπηρετεί μονάχα την προσωπική προβολή των διοργανωτών;

Από το Δ.Σ. του Σύλλογου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου

Άρθρα

Νέα, Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Αθλητικά, Κοινωνικά

Βασιλόπιτα 2024
Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Lazaro Restaurant 1971», η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής. Βασιλόπιτα 2024
τελευταία ανανέωση: 14/02/2024 15:46:48, κατηγορία: Ανακοινώσεις

Πρόσκληση Κοπής Βασιλόπιτας του 2023
H Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου» έχουν τη χαρά να προσκαλέσουν τα μέλη, τους συμπατριώτες και τους φίλους της Καρπάθου στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του 2023. Πρόσκληση Κοπής Βασιλόπιτας του 2023
τελευταία ανανέωση: 11/01/2023 13:12:12, κατηγορία: Εκδηλώσεις

Εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία του Συλλόγου μας «Η Κοίμησις της Θεοτόκου» (Ζέας 9) και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής. Εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
τελευταία ανανέωση: 10/11/2022 12:35:18, κατηγορία: Ανακοινώσεις

περισσότερα άρθρα