Εορτασμός 5ης Οκτωβρίου 1944

τελευταία ανανέωση: 12/10/2017 16:47:37, κατηγορία: Εκδηλώσεις

Μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης και πατριωτικής έξαρσης γιορτάστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2017 η καθιερωμένη επέτειος της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944, την οποία ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών,διοργανώνει με αταλάντευτη προσήλωση, επί πενήντα και πλέον χρόνια.

Η μεγάλη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ήταν κατάμεστη από κόσμο. Άνδρες, γυναίκες, νέοι και παιδιά από κάθε γωνιά της Αττικής, τίμησαν με την αθρόα προσέλευσή τους τη μεγάλη Επέτειο.  Το τελετουργικό  πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο διηύθυνε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Παχος, καθήλωσε κυριολεκτικά τους ακροατές, με την υψηλού κύρους παρουσία των ομιλητών.

Στην αρχή έλαβε το λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κυρία Ειρήνη Μαρή και καλωσόρισε τους παριστάμενους, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τους Μενετιάτες  ο εορτασμός της 5ης Οκτωβρίου. Αποτελεί, είπε,  έναν ελάχιστο φόρο τιμής, σε εκείνους που πρώτοι σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης, γεγονός το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τον παγκαρπαθιακό χαρακτήρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 

Ακολούθησε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως  των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων καρπαθίων αγωνιστών καθόλη τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής, το οποίο ετέλεσαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος - Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και ο ιερέας κύριος Ρουκουνάκης.

Ο συγχωριανός μας καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης παρουσίασε στη συνέχεια το βιογραφικό των δύο εκλεκτών προσωπικοτήτων, του εκ Μενετών καταγόμενου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, κυρίου Δαμασκηνού  και του επίσης συγχωριανού μας καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Γεωργίου Γεραπετρίτη.

Στην βαρυσήμαντη  αντιφώνησή του ο κύριος Δαμασκηνός τόνισε την ενωτική δύναμη των τοπικών εορτασμών και τη σημασία που έχουν οι  ιστορικές καταβολές  για την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας. Λαός χωρίς εθνικές ρίζες είναι καταδικασμένος να μαραθεί και να εκλείψει, επεσήμανε και έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας τη συγκίνησή του που η ευτυχής συγκυρία της εκδήλωσης τον επανένωσε με τις καρπαθιακές πατρικές ρίζες του.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κύριος Γεώργιος Γεραπετρίτης, έλαβε στη συνέχεια το λόγο. Στην εμπνευσμένη και  από στήθους ομιλία του,  απάντησε σε πέντε ερωτήματα, τα οποία ο ίδιος έθεσε, αλλά και τα οποία έχουν γίνει τα πρόσφατα χρόνια θέμα συζήτησης και αντιπαραθέσεων μέσα στη καρπαθιακή κοινωνία.

Γιατί δικαιούνται να εορτάζουν οι Μενετιάτες την 5η Οκτωβρίου 1944;  Ποια γνωρίσματα καθιστούν την 5η Οκτωβρίου Επανάσταση;

Ποια ήταν η σημασία και η αξία της μέσα στη δεδομένη ιστορική συγκυρία;

Πώς και κατά πόσο το επαναστατικό κίνημα  της 5ης Οκτωβρίου επηρέασε την εξέλιξη των Δωδεκανησιακών πραγμάτων και αυτήν την  ίδια την  Ενσωμάτωση, ήταν ανάμεσα στα θέματα που ο ομιλητής ανέπτυξε.

Ο κύριος Γεραπετρίτης με τον καταιγιστικής επιχειρηματολογίας λόγο του, ενισχυμένο και με  τεκμήρια από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής, έδωσε οριστικά και αμετάκλητα απαντήσεις σε κάθε είδος αμφισβήτηση που αφορά την έκρηξη του επαναστατικού κινήματος και  τον ιστορικό ρόλο των Μενετιατών σε αυτό. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική ανάγνωση από την ηθοποιό κυρία Ρίτα Λυτού, ενός αφηγήματος της συγχωριανής μας και μέλους του Δ.Σ του Συλλόγου μας κυρίας Σοφίας Χατζηδημητρίου-Παράσχου, αφιερωμένου στη μνήμη του πρόσφατα αποδημήσαντα αδελφού της Μηνά Χατζηδημητρίου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης κεράστηκαν παραδοσιακά γλυκά μέσα σε μια ευφρόσυνη και ενωτική ατμόσφαιρα. 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

 

Κόνσολας Μάνος, βουλευτής Δωδεκανήσου

Παυλίδης Αριστοτέλης, πρώην υπουργός

Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων

Ντίνος Λαμπετίδης, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων

Γιάννης Λυριστάκης, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων

Κατερίνα Βουρεξάκη ως εκπρόσωπος της Ένωσης Καλύμνιων Αττικής και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων

Αιμιλία Μαργαρίτη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων

Νίκη Πρωτόπαππα, Πρόεδρος Απεριτών

Ειρήνη Βασιλιώτη – Χατζηαντωνίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου

Μαρία Γουλιάρα – Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Πυλιατών Καρπάθου

Άννα Μαστρομιχάλη – Χειλά, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιτών Καρπάθου.

Παναγιώτα Εμμανουηλίδη – Σακελλαρίδη, εκπρόσωπος Αρκασιωτών Καρπάθου

Καλλιρόη Γεωργίου Μανωλάκη, εκδότρια Καρπαθιακής

Πέτρος Μούσιος, εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού

Σοφία Κανάκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος

Δέσποινα Αγγελίδου – Μαρκαντέ, Πρόεδρος του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «Ο Πανορμίτης»

Καλλιόπη Γεωργίου, Ψυχολόγος, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού

Μιχαήλ Παζαρτζής, πρώην Πρόεδρος Μενετιατών

Μανώλης Δημελλάς, Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μενετιατών

Δημοσθένης Δασκαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός, διευθυντής Ιατρικου Κεντρου

Μηνύματα απέστειλαν ο

κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Βουλευτής Ν.Δ.

Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων

Φωτεινή Παζαρζή, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία και τα μηνύματά τους.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος - Σουφλίου κ. Δαμασκηνό καθώς και στον εξέχοντα καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, κύριο Γεώργιο Γεραπετρίτη γιατί ενίσχυσαν με τους λόγους τους την πατριωτική υπερηφάνεια μας.

Και του χρόνου! 

Άρθρα

Νέα, Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Αθλητικά, Κοινωνικά

Βασιλόπιτα 2024
Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Lazaro Restaurant 1971», η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής. Βασιλόπιτα 2024
τελευταία ανανέωση: 14/02/2024 15:46:48, κατηγορία: Ανακοινώσεις

Πρόσκληση Κοπής Βασιλόπιτας του 2023
H Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου» έχουν τη χαρά να προσκαλέσουν τα μέλη, τους συμπατριώτες και τους φίλους της Καρπάθου στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του 2023. Πρόσκληση Κοπής Βασιλόπιτας του 2023
τελευταία ανανέωση: 11/01/2023 13:12:12, κατηγορία: Εκδηλώσεις

Εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία του Συλλόγου μας «Η Κοίμησις της Θεοτόκου» (Ζέας 9) και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής. Εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
τελευταία ανανέωση: 10/11/2022 12:35:18, κατηγορία: Ανακοινώσεις

περισσότερα άρθρα